Yargıtay fotoğrafa dartatmayı tehdit saydı
Samsun'da 6 yıl önce bir eylemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafına dart oku atan 2 genç, "kamu görevlisine aleni hakaret" suçundan yargılandıkları mahkemede beraat etti. Ancak Yargıtay, fotoğrafa dart atmanın tehdit suçunu oluşturup oluşturmadığının araştırılması gerektiği belirterek kararı bozdu. Yerel mahkemede bir kez daha hakim karşısına çıkan gençler hakkında beraat kararı verdi.
Samsun'un İlkadım İlçesi Süleymaniye Sokak'ta yaklaşık 6 yıl önce bir grup liseli ve üniversiteli, "4+4+4" eğitim sistemini protesto için eylem düzenleyip, basın açıklaması yaptı.
Daha sonra da o dönem üniversite öğrencisi olan Yıldırım Beyazıt ve arkadaşı Mert Deniz Özkaya, hedef tahtası üzerine yapıştırılan ve üzerinde "Atış serbest hedef Tayyip" yazan o tarihlerde Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafına dart oku attı. Bunu gören güvenlik güçleri müdahale ederek grubu dağıttı ve 2 genci gözaltına aldı.

KAMU GÖREVLİSİNE HAKARET SUÇUNDAN YARGILANDILAR
2 üniversiteli hakkında "Kamu görevlisine aleni hakaret" suçundan 1 yıldan az olmamak üzere 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle kapatılan Samsun 2’nci Sulh Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı. Yargılama sırasında 2 sanık, başkaları tarafından düzenlenen eyleme destek amaçlı gittiklerini dile getirerek suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme de, her iki sanığın Başbakan'a (o dönemde) karşı görevinden dolayı hakaret suçundan ayrı ayrı cezalandırılmaları istendiğini ancak, yüklenen suçun yasada tanımlanan unsurları ile oluşmadığı ve bu haliyle eylemin yasada suç olarak tanımlanmadığı belirterek gençlerin beraatlerine karar verdi.
YARGITAY 'TEHDİT OLABİLİR' DİYEREK KARARI BOZDU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatının itirazı üzerine dosyayı 2017 yılında inceleyen Yargıtay 18.Ceza Dairesi, 2 sanık hakkında verilen beraat kararını bozdu. Bozma gerekçesi ise olarak da, "Sanıkların eylemlerinin TCK'nın 106. maddesinde düzenlenen tehdit suçunu oluşturup oluşturmayacağı değerlendirilmeden, yerinde olmayan ve yetersiz gerekçeyle hüküm kurulması nedeniyle hükümlerin bozulmasına oybirliği ile karar verilmiştir" denildi.
BİR KEZ DAHA BERAAT ETTİLER
Beraat kararı bozularak dosya Samsun 9. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Bir kez daha yargı önüne çıkan gençlerin avukatı Uğur Aslan, yaptığı savunmasında, "Siyasi bir protesto niteliğindeki eylemin tehdit suçunu oluşturması olanaksızdır. Kişiye yönelik açık ve yakın bir tehdit veya tehlike yoktur. Tehdit suçunun unsurları oluşmamıştır" diyerek, sanıkların beraatini istedi.
Mahkeme de yüklenen suçun yasada tanımlanan unsurları itibariyle oluşmadığı ve yasada suç olarak tanımlanmadığını belirterek, tehdit ve hakaret suçunun oluşmadığına kanaat getirip, her iki sanık hakkında bir kez daha beraat kararı verdi.
Kaynak: HHALK