Pazar ve manavlarda yüksek fiyatların olmasından kaynaklı ürünlerin satışındaki azalış vatandaşları tanzim mağazalarına yöneltti. Pazarcı esnafı mağdur olduklarını belirtti. Fiyatlardaki yüksekliğin üretim maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklı olduğunu vurgulayan Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, “10 yıl önce tarımda dünyada ilk 10 arasındaydık. Şimdi ise 35’inci sıralardayız. Kuşkusuz bunda devletin uygulamış olduğu ürünlerdeki kota sınırı var. Pazardaki sebze ve meyvenin ucuzlaması için kotanın kaldırılması şart” diye konuştu.
ÜRÜNE GÖRE DESTEK VERİLSİN
Samsun’un Türkiye’nin en büyük ovalarına sahip olduğunu söyleyen Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, “Samsun ve Türkiye tarımda geri gidiyor. Patatese, soğana, pirince, şeker pancarına, tütüne getirilen kotalar tarımı bitirdi. Devletimiz çiftçi kayıt sistemine kaydı olan üreticilerimize arazi desteklemeleri veriyor. Ancak biz bunu değil, üretilen ürüne göre destekleme yapılmasını istiyoruz. Kimisi domates üretiyor, kimisi buğday. Domates insan gücüne daha fazla ihtiyaç duyuyor ama buğday domates kadar değil. Ama her iki ürüne de aynı destek veriliyor” ifadelerini kullandı.
ARTIK BAĞIMLI OLDUK
Tarımda ithalatın bırakılması gerektiğini vurgulayan Tütüncü, “Devletimizin artık tohumda, gübrede, mazotta adımlar atması gerekli. Pazarda fiyatlar pahalı olunca tanzim satışlar başladı. Burada köylü üreticinin yanında durulması gerekiyordu. Köylü üretecek vatandaşlarımız yiyecek. Üretmeyen bir ülkede hiçbir şey olmaz. Dış ülkelere tarımda bağımlı hale geldik” dedi.
HHALK