Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce yapılan açıklamada Samsun ve tüm ilçeleri 'kenevir üretim' sahası içinde yer alırken, ayrıca izinli kenevir yetiştiriciliği; 'Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak'ta da yapılabilecek.
ÜRETİCİ OLMAK İÇİN HANGİ ADIMLARIN ATILMASI GEREKİYOR?
Tarım Müdürlüğü, 'kenevir yetiştiriciliği' yapmak isteyen üreticileri uygulayacakları süreçlerle ilgili bilgilendirdi. Lif, tohum, sap ve benzeri amaçlara yönelik izinli kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçiler, 1 Ocak-1 Nisan tarihleri arasında yetiştiricilik yapacakları yeri en büyük mülki idare amirliğine (ilçede kaymakamlık ill de ise Valiliğe) bildirmesi gerekiyor.
DAHA ÖNCE İŞLEDİĞİ SUÇU VAR MI YOK MU?
Başvuru formunu dolduran çiftçinin daha önce izinsiz kenevir ekme, uyuşturucu imal etme, dağıtma, ticaretini yapma veya kullanma suçu işleyip işlemediğine bakılacak. Çiftçiye 'yetiştiricilik izni' verilmesine müteakip yönetmelik hükümlerine uygun olarak hareket edeceğine ilişkin taahhütname alınacak.
SON TARİH 1 NİSAN
Üreticilerin, üretim yılına ilişkin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Belgesi, üretim yerinin toplam yüzölçümü ile ada/parsel numarasını gösterir kroki, kadastro geçmemiş yerlerde ise ÇKS'ye uygun keşif raporu, nüfus kayıt örneği ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir. 'Kenevir tarımı ile uğraşmak' isteyen üreticilerin ilgili mevzuata göre değerlendirilmek üzere 1 Nisan 2019 tarihini geçirmeden izin için gerekli iş ve işlemleri başlatması gerekiyor.
Kaynak: Yunus KILIÇ / hedefhalkcom